fbpx

F1 Testerna: En snabb guide

Allt du behöver veta inför testerna i Barcelona, Spanien.

Testerna drar igång imorgon så vi slängde ihop en liten snabb guide.

Vart?
Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanien

När?

Testerna sker på 3 dagar under två veckor mellan kl 9-18.

19-21 Februari

26-28 Februari

Vad testar teamen?

Allt möjligt. Man förbereder den nya bilen inför kommande säsong, detta är deras chans att se allt fungerar inför säsongsstarten i Melbourne, Australien. Under vintern har man bara kunnat testa bilen genom simuleringar i fabriken, nu har man chansen att testa bilen i verkligheten. Det testas allt från tillförlitlighet, däck, system, aerodynamik och racesimuleringar.

Förarna får även en möjlighet att sätta in sig in i den nya bilen och ge viktig feedback till ingenjörerna om dess hantering och prestanda.

Efter dessa sex dagar har teamen värdefull prestationsdata för att jobba vidare på bilen i fabrikerna.

Vilka kör?

Förra året deltog 21 förare i det första testet – Pietro Fittipaldi för Haas var den enda testföraren som fick chansen att köra, medan bara de 20 heltidsförarna för F1 deltog i det andra testet veckan efter. Så man kan inprincip förvänta sig att alla heltidsförarna för 2020 kommer köra i år också.

Hur mycket får teamen testa?

Teamen får testa och köra hur många varv dom vill. Det är bara rödflagg och väder som kan stoppa testerna. Lewis Hamilton drog igenom 638 varv under de åtta dagarna av tester förra året. Det är t. ex nio fulla Spanska Grands Prix.

Vem var snabbast förra året?

Ferrari drog till det snabbaste varvet på testerna, men man ska inte tro att det teamet som är snabbast kommer vara snabbast i säsongsstarten. Teamen brukar inte alltid maxa sina bilar på testerna. Trots att Ferrari var snabbast på testerna förra året så var det ändå Mercedes som tog 1-2 i säsongsstarten förra året.

Nåt att hålla extra utkik efter?

Renault, Haas och Alfa Romeo har fortfarande inte officiellt släppt sina bilar, dom kommer visas upp på första dagen av testerna.

Vart kan jag följa testerna?

Vi rekommenderar F1 TV om ni vill följa testerna live med video, det brukar vara livekommentatorer också. Men vi på F1online kommer också rapportera om det som sker under dagarna.

Översiktsbild på Circuit de Barcelona-Catalunya