fbpx

Verstappen kraschade i ledning – Hamilton totalmissade i omstart och blev utan poäng

Polemannen Charles Leclerc kom i väg först i loppet, men hade inget att säga till om segern i Baku idag. Sergio Perez gjorde en bra start och var uppe på fjärde plats redan efter första varvet, medan Bottas hade svårt att ta positioner i starten. Lewis Hamilton körde om Leclerc några varv in i tävlingen, varpå båda Red Bull bilarna snabbt tog sig om varven därefter. Hamilton ledde fram till de första depåstoppen som kom på varv 12, Mercedes stallet tog ovanligt lång tid på sig att byta däck på Hamiltons bil, medan båda Red Bull bilarna satte snabba varvtider när de var i ensam ledning. Mercedes tog in Bottas i depå på samma varv från sin tiondeplats.

Två varv senare var det dags för Red Bull bilarna att byta däck från mjuka till hårda, och de båda kom ut i ledning framför Hamilton. Max Verstappen var då i ledning med Perez som en buffert ner till Hamilton, britten gjorde flera omkörningsförsök på Perez men lyckades aldrig.

Ställningarna hölls och loppet blev passivt tills varv 31 när Lance Stroll’s vänstra backdäck brast ihop på den långa raksträckan utan förvarning och en säkerhetsbil kallades ut för att städa upp vraket. Flera av förarna gick i depå under säkerhetsbilsperioden för att sätta på nya fräscha däck inför omstarten. Bottas gjorde det inte och på slitna däck i omstarten blev han omkörd av både Alonso och Räikkönen och föll ner utanför poängplats. Sebastian Vettel i Aston Martin gjorde en grym omstart, körde om två bilar tog sig upp på fjärdeplats.

Fältet stabiliserades igen innan nästa däck brast, på varv 47 brast höger bakdäck för Verstappen i ledning och loppet fick rödflaggas för att städa undan vraket över den långa raksträckan. Loppet avbröts, och alla fick möjlighet att byta däck inför omstarten med två varv kvar att köra, för att förhindra att fler däckolyckor skulle ske. Perez startade då med Hamilton strax bakom sig, Vettel på tredjeplats och Gasly fyra. Hamilton hade satt fel bromsinställningar inför omstarten vilket gjorde att han bromsade på sig ner till första kurvan och körde rakt fram och hamnade sist i tävlingen. Perez tog sin andra seger totalt, sin första i Red Bull skrud, och en lättad Sebastian Vettel kom på andra plats efter ännu en omkörning i samband med omstarten. Pierre Gasly i Alpha Tauri tog en tredjeplats efter att ha startat på fjärde plats.

Bottas var allt annat än nöjd med tävlingen: ”Jag hade samma fart som tidigare i helgen, och vi vet inte felet ännu. Jag kunde inte köra snabbare för att däcken blir snabbt överhettade, i omstarten körde de om mig på båda sidorna å jag kunde inte försvara mig på gamla däck.”

Kimi tog årets första poängplats men hade inte mycket att säga om loppet: ”Ganska tråkig tävling, i omstarten kunde jag ta lite platser vi fick en poäng.”

Detta betyder att förar-VM är oförändrat i toppen med Verstappen på första plats med 105 poäng med Hamilton på andra plats med 104 poäng. Bottas föll ner till sjätteplats i VM på 47 poäng.